Atomjaira főzné a gyomokat Karácsony Gergely
Zhvg hvg.hu 2020. július. 31. 15:49

Atomjaira főzné a gyomokat Karácsony Gergely

Új, vegyszermentes technológiát tesztel a főváros.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere arról írt a Facebookon, hogy új, környezetbarát módszert tesztel a Főkert az utcai gyomok ellen. Az új eljárás lehetővé tenné, a glifozát nevű veszélyes vegyszer kiváltását.

A glifozátot hamarosan egész Európában betiltják, rákkeltő hatása egyelőre vitatott, de a méhekre kétségtelenül veszélyes.

A Főkert egy brit módszert próbál meghonosítani, ami azon alapul, hogy a gyomnövényt forró vízzel főzik meg. Ez elpusztítja a magvakat és a kártevők lárváit is. A vizet növényi olajjal, cukorral és keményítővel keverik, így áll elő a 95 fokos gőz, amely a keletkező habban hosszabb ideig őrzi meg forróságát. Ez alatt megfőzi a növényi szövetet, ez után a növény három nap alatt "atomjaira hullik szét".

A habkeverék a glifozáttal azonos áron szerezhető be. Kezelés után eltűnik, a talajban tápanyaggá alakul – írja a főpolgármester Bardóczi Sándort, a főváros főtájépítészét idézve. Az nem derül ki, ezt a tápanyagot nem újabb gyomok fogják-e felhasználni.

A berendezést most a Városháza udvarának macskakövein tesztelik, kedvező tapasztalatok esetén pedig a Főkert teljes mértékbe áttér az új technológiára, vagy ahogy Karácsony fogalmaz:

"nem haboznak habozni".

Müller Péter Sziámi: Ne hülyéskedj, ez a gyerekem, aki megnőtt
Kult Csatlós Hanna - Ká Zoltán 2020. augusztus. 11. 20:15

Müller Péter Sziámi: Ne hülyéskedj, ez a gyerekem, aki megnőtt

Müller Péter Sziámi akkor látta utoljára ilyen üresnek a Hajógyárit, amikor 1993-ban terepszemlézett az első Diákszigethez. Most, hogy elmaradt a Sziget fesztivál, a sátrak, koncerthelyszínek és a Nagyszínpad hűlt helyén idéztük meg az első bulik szellemét. Kiderült, hogyan lobbizott az akkori főpolgármester Demszky Gábornál, majd időt ugrottunk, és a járványveszély alatt felgyülemlett kreatív energiákról meg a raktárkoncertekről is szót ejtettünk.