Kutatók algákkal és rovarokkal etetnék a húsukért tenyészett állatokat
Zhvg hvg.hu 2020. július. 02. 14:59

Kutatók algákkal és rovarokkal etetnék a húsukért tenyészett állatokat

Az állateledelként is szolgáló szója miatt ugyanis erdőket irtanak ki. Két dolog azonban megakadályozza a fenntartható és környezetbarát állateledeket készítését: az ár és a jogszabályok.

Zhvg

A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.

Növényi alapú étrend ide vagy oda, egyre több húst eszünk a világon. Az állatokat, amiket megeszünk pedig szintén etetni kell, így a jövőben a növekvő húsfogyasztással párhuzamosan az állateledelekre való igény is növekedni fog.

A göttingeni egyetem kutatói azt vizsgálták meg, hogy miként lehetne ezt fenntarthatóan megoldani, hogy az állatoknak biztosított táplálék miatt ne vágjanak ki még több fát – írta a Science Daily. A Journal of the Science of Food and Agriculture-ben megjelent tanulmányban a tudósok a mikroalgák és a rovarok lehetőségét vizsgálták meg, amelyek megfelelő fehérjét tudnak biztosítani embereknek és állatoknak is és amelyek kiválthatnák az állateledel-gyártásban is gyakran használt, ám környezetterhelő szóját. A szójatermesztés miatt ugyanis erdőket is kiirtanak.

A fenntarthatóság mellett fontos szempont volt az is a kutatás során, hogy az algán és rovarokon nevelt állatok húsának minőségében ne történjen változás. A kísérletek arra az eredményre jutottak, hogy azok a csirkék, amelyeket fekete katonalégy lárvákkal és spirulina algával etettek, sem az állatok növekedését, sem a húsuk minőségét nem befolyásolták. Az algakoszton nevelt csirkék húsa színe és íze még intenzívebbnek is bizonyult.

A kutatók elmondása szerint azonban több dolog is nehézséget okoz: az ár és a szabályozás. Egyrészt a világszerte bioüzemanyagnak, állateledelnek és emberi fogyasztás céljával is termesztett alga sokkal drágább, mint a szója. Továbbá az Európai Unióban jelenleg hatályos jogszabályok a rovarok fogyasztását csak embereknek és haleledelként engedélyezik, más állatoknak nem. Így abban bíznak, hogy a szabályozási környezet változhat a közeljövőben.

Zhvg
A sorozat további cikkei