Itt van Trump újabb botránya – retweetelt videó a „fehér hatalomról”
Világ hvg.hu 2020. június. 28. 17:21

Itt van Trump újabb botránya – retweetelt videó a „fehér hatalomról”

Az elnök vasárnap újraposztolt egy olyan Twitter-üzenetet, amelyben egyik híve azt kiabálja oda az ellene tüntetőknek, hogy „fehér hatalom”.

George Floyd halála

Rég nem látott tiltakozási hullámot okozott egy rasszista rendőri túlkapás az USA-ban. A rendőri intézkedés közben meghalt afroamerikai George Floyd haláltusájáról készült videó futótűzként terjedt a neten, zavargásokat váltva ki Minneapolisban és több más városban. Floyd szimbólumává vált a Black Lives Matter jogvédő mozgalomnak, újra napirendre emelve az intézményes rasszizmus problémáját.

Az újraposztolással Donald Trump gyakorlatilag támogatásáról biztosította a rasszista jelszót ismételgető férfit, aki az egyik floridai városban, egy idősek lakta lakótelepen, a Villagesben tűzött össze az elnök bírálóival.  

„Köszönet a Villages nagyszerű embereinek. A Demokraták ősszel el fognak bukni” – írta Trump.

Az amerikai szenátus egyetlen feketebőrű republikánus képviselője, a dél-karolinai Tim Scott szerint az elnök hibát követett el, és azonnal le kellene vennie a videót az oldaláról. „Az egész videó televolt durvaságokkal, és egyértelmű, hogy sértő volt a fehér hatalom emlegetése. Védhetetlen az egész, le kellene venni a videót” – hangsúlyozta Scott.

A tweet mostanra eltűnt az elnök oldaláról.

George Floyd halála
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller Péter Sziámi: Ne hülyéskedj, ez a gyerekem, aki megnőtt
Kult Csatlós Hanna - Ká Zoltán 2020. augusztus. 11. 20:15

Müller Péter Sziámi: Ne hülyéskedj, ez a gyerekem, aki megnőtt

Müller Péter Sziámi akkor látta utoljára ilyen üresnek a Hajógyárit, amikor 1993-ban terepszemlézett az első Diákszigethez. Most, hogy elmaradt a Sziget fesztivál, a sátrak, koncerthelyszínek és a Nagyszínpad hűlt helyén idéztük meg az első bulik szellemét. Kiderült, hogyan lobbizott az akkori főpolgármester Demszky Gábornál, majd időt ugrottunk, és a járványveszély alatt felgyülemlett kreatív energiákról meg a raktárkoncertekről is szót ejtettünk.