Állj mellénk! Legyél pártoló tag!
Összecsapás felé halad a hongkongi válság – rohamrendőrök a reptéren, Kína fenyeget
Világ hvg.hu 2019. augusztus. 13. 18:00

Összecsapás felé halad a hongkongi válság – rohamrendőrök a reptéren, Kína fenyeget

Több-busznyi rohamrendőr érkezett kedden a hongkongi repülőtér azon szárnyához, amelyet már napok óta megszállva tartanak a demokratikus jogok védelmét követelő tüntetők. A világ egyik legforgalmasabb légikikötője már második napja csak komoly fennakadásokkal működik, több száz járat indulását törölték. Kínában már a beavatkozás elkerülhetetlenségéről beszélnek.

Helyszíni beszámolók szerint lökdösődés kezdődött a teljes rohamfelszerelésben lévő rendőrök és a tüntetők között, akik megpróbálták megakadályozni, hogy az egyenruhások ellenőrzésük alá vonják az épület környékét. Közben kiengedték a tüntetők azt a férfit, akit azzal vádoltak, hogy polgári ruhában rendőrként tartózkodott a demonstrálók között. A férfi rosszul lett, összeesett, ám sok demonstráló nem akarta megengedni a rendőr kimenekítését. Amint az állítólagos rendőrt kimenekítették, a rendőrök helyi idő szerint éjfélkor megkezdték a visszavonulást, a CNN beszámolója szerint valamennyi rohamrendőr távozott. Egyelőre nem tudni, hogy végleges-e a rendőrök visszavonulása.   

A tüntetők már több ezren vannak, s elzárják a beszálláshoz vezető utakat. E miatt vita alakult ki az utazni akarók, és a demonstrálók között is, s részben e miatt döntött úgy a légikikötő menedzsmentje, hogy hétfő után kedden is felfüggeszti a járatok indítását.

Közben az egyik kínai kormánypárti lap, a Global Times főszerkesztője ismét figyelmeztette a hongkongiakat, elkerülhetetlen lesz a kínai katonai beavatkozás, ha a Kínához 1997-ben visszakerült városállam nem képes önerőből helyreállítani a rendet. „Nehéz kérdés ez, de ha megszületik a döntés, a végrehajtás kemény lesz” – írta Hu Hszi-csin hivatalos Twitter-oldalán. S hogy mindenki tudja, mire gondol, egy olyan képpel illusztrálta bejegyzését, amelyen városi környezetben álló kínai páncélozott harcjárművek láthatók.  

A tüntetések már 11. hete tartanak, a kezdőlökést az adta, hogy Hongkongban a parlament elé került az a törvénytervezet, amely lehetővé tette volna, hogy a bűnelkövetőket kiadják Kínának. Az ellenzék attól tart, hogy a törvény – amely közben lekerült a napirendről – vonatkozna a Peking politikáját ellenző aktivistákra is. Hongkongban a két rendszer egy állam elv érvényesül, ami azt jelenti, hogy a hongkongiak több demokratikus joggal rendelkeznek, mint a többi kínai polgár.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Grönland megvásárlása? Ma inkább a lízing és a hódítás a népszerű
Világ Németh András 2019. augusztus. 22. 20:00

Grönland megvásárlása? Ma inkább a lízing és a hódítás a népszerű

Több mint száz éves gyakorlatot szeretett volna feléleszteni Donald Trump, amikor bejelentette, az USA szívesen megvásárolná Dániától Grönland szigetét. Az amerikai elnök meg is sértődött, amikor Koppenhága kikosarazta őt, s gyorsan utálatosnak nevezte Mette Frederiksen dán miniszterelnököt. Korábban gyakoribbak voltak az országos méretű földvásárlások, ma inkább a lízing a népszerű, de azért a hódítás sem ment ki a divatból.