Lenyűgöző videó készült a Nap elmúlt 10 évéről
Tech hvg.hu 2020. július. 01. 15:03

Lenyűgöző videó készült a Nap elmúlt 10 évéről

425 millió fotóból állt össze az a timelapse videó, amelyen a Naprendszer központi csillaga látható.

Tíz éve figyeli már központi csillagunkat a NASA napfigyelő műholdja, a Solar Dynamics Observatory (SDO). A műszer fontos munkát lát el: vizsgálja a Nap viselkedését és az abból bekövetkező változások következményeit.

Egy ilyen megfigyelés során természetesen képek is születnek, melyeket rendre be is gyűjt a NASA. A 10 éves szolgálati idő alatt pedig rengeteg felvétel született, melyből “néhányat” egy még érdekesebb projekthez is felhasznált az űrhivatal: timelapse videót készítettek belőlük, melyen a Nap elmúlt 10 éve látható. (A munka a 2010. június 2-től, 2020. június 1-ig tartó időszakot öleli fel.)

A NASA szakértői nagyjából 425 millió fotót használtak a felvétel elkészítéséhez. A hatalmas képgyűjtemény 20 millió gigabájt adatot jelentett az űrhivatalnak. A képek mindegyike 17,1 nanométeres hullámhosszon lett rögzítve, és a Nap legkülső része, a korona fedezhető fel rajtuk.

A korona érdekessége, hogy sokkal kiterjedtebb, mint a Nap maga. Magas hőmérséklete miatt a benne található részecskék hőmozgásból adódó sebessége könnyen eléri a szökési sebességet, ezért a napkorona anyaga folytonosan szökik, miközben alulról visszapótlódik. Ebben a folyamatban keletkezik a Napból kiinduló plazmaáramlás, a napszél.

A timelapse videón látható minden másodperc egy eltelt napnak felel meg.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller Péter Sziámi: Ne hülyéskedj, ez a gyerekem, aki megnőtt
Kult Csatlós Hanna - Ká Zoltán 2020. augusztus. 11. 20:15

Müller Péter Sziámi: Ne hülyéskedj, ez a gyerekem, aki megnőtt

Müller Péter Sziámi akkor látta utoljára ilyen üresnek a Hajógyárit, amikor 1993-ban terepszemlézett az első Diákszigethez. Most, hogy elmaradt a Sziget fesztivál, a sátrak, koncerthelyszínek és a Nagyszínpad hűlt helyén idéztük meg az első bulik szellemét. Kiderült, hogyan lobbizott az akkori főpolgármester Demszky Gábornál, majd időt ugrottunk, és a járványveszély alatt felgyülemlett kreatív energiákról meg a raktárkoncertekről is szót ejtettünk.