Állj mellénk! Legyél pártoló tag!
Hamarosan indul az idei IFA, amit 1930-ban még Einstein is "vezetett"
Tech hvg.hu 2019. augusztus. 14. 15:33

Hamarosan indul az idei IFA, amit 1930-ban még Einstein is "vezetett"

Az IFA szóról Magyarországon sokaknak még mindig a már-már legendás, szocializmusbéli teherautó jut eszébe, pedig ez világ egyik legjelentősebb technológiai szakkiállításának neve is. Volt idő, amikor a nyitóbeszédben maga Einstein méltatta a technológiai fejlődést, most pedig olyan nagyvállalatok viszik el újdonságaikat, mint a Samsung, a Huawei és az Asus.

Az egyik "leghangosabb" technológiai rendezvény a rendszerint év elején, Las Vegasban tartott CES. Néhány éve visszatekintettünk az először 1967-ben tartott esemény múltjára: volt idő, amikor még papírszalagos számítógépekkel kápráztatták el a gyártók a szakmai közönséget. Azonban még ennél is nagyobb múlttal bír a berlini IFA: első alkalommal 1924-ben rendezték meg, Internationale Funkaustellung néven, ami Nemzetközi Rádiókiállítást jelent magyarul, és érzékelteti, hogy akkoriban milyen típusú termékekről szólt az esemény. Néhány év alatt Németország, sőt az egész kontinens egyik legfontosabb technológiai kiállításává nőtte ki magát – állítják a szervezők, és mondandójukat alátámasztja, hogy 1930-ban az IFA nyitóbeszédét maga Albert Einstein tartotta.

Az idei szakvásár elé időzítve a szervezők egy érdekes rekordot is felidéztek: 1933-ban az IFA-n debütált a Volksempfänger nevű rádiókészülék, amelyből a kiállítás szűk egy hete alatt százezer darabot értékesítettek. Összehasonlításként írják a szervezők, hogy az ikonikus Walkmanből is csak ezres nagyságrendben fogyott az értékesítés első hónapjában.

Volksempfänger, azaz néprádió

A második világháborút követően évekig mostoha sors jutott az expónak, amely ide-oda vándorolt a német városok között, hogy 1972-ben végleg hazatérjen Berlinbe. Ezt követően késhegyre menő harcot folytatott a látogatókért és a kiállítókért a – rólót 25 év után tavaly lehúzó – hannoveri CeBittel vagy a párizsi SICOB-bal. A kétezres évek elejéig az IFA szinte kizárólag szórakoztatóelektronikáról szólt, azaz a tévékről, projektorokról és hangrendszerekről. Ezután vitték el a showt más irányokba is: megjelentek a képalkotó, telekommunikációs, informatikai és a háztartási elektronikai eszközök is az eseményen.

Az idei, szeptember 6-án kezdődő vásár legnagyobb neveit említve a Samsung, a Sony, a Microsoft, a Huawei, a játékos vonalon mozgolódó Asus, az állítólag 2+1 kijelzős telefonnal készlő LG vagy épp a Lenovo óriási csarnokait sorolhatjuk. A szervezők hozzáteszik, hogy mellettük ott vannak kisebb, akár csak egy-két főt foglakoztató vállalkozások is, akik szintén jelen vannak az eseményen termékeikkel, szolgáltatásaikkal.

Nem kevésbé fontos, ami a háttérben zajlik. Ilyenkor ugyanis a német fővárosba látogatnak a kereskedők is, akik egyszerre tudnak találkozni több partnerükkel. A színfalak mögött kőkemény üzleti tárgyalások folynak: 2018-ban a hivatalos információk szerint 4,7 milliárd euró, azaz nagyjából 1540 milliárd forint értékben kötöttek különféle megállapodásokat a rendezvényen.

Ha tudni szeretne az IFA 2019 szakkiállítás bejelentéseiről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Grönland megvásárlása? Ma inkább a lízing és a hódítás a népszerű
Világ Németh András 2019. augusztus. 22. 20:00

Grönland megvásárlása? Ma inkább a lízing és a hódítás a népszerű

Több mint száz éves gyakorlatot szeretett volna feléleszteni Donald Trump, amikor bejelentette, az USA szívesen megvásárolná Dániától Grönland szigetét. Az amerikai elnök meg is sértődött, amikor Koppenhága kikosarazta őt, s gyorsan utálatosnak nevezte Mette Frederiksen dán miniszterelnököt. Korábban gyakoribbak voltak az országos méretű földvásárlások, ma inkább a lízing a népszerű, de azért a hódítás sem ment ki a divatból.