Révész Sándor
Szerzőnk

Révész Sándor

hvg360 Révész Sándor

Színészóriás és kiállhatatlan alak volt – 75 éve halt meg Csortos Gyula

Mindenki azért versengett és attól rettegett, hogy vele dolgozzon. A legkeresettebb és legkellemetlenebb színész volt. Annyit keresett és annyit költött, annyiszor került pénzzavarba és annyiszor adta magát hozzá méltatlan produkciókhoz. Magánakvaló, rátarti, kellemetlen pasas. Nagy darab ember. Nagy formátumú színész. 75 évvel ezelőtt, 1945. augusztus elsején vesztette el őt az ország.

hvg360 Révész Sándor

A féllegális szovjet zseni, akit talán még Brezsnyev is kedvelt – 40 éve halt meg Viszockij

Kiengedték Nyugatra, színházban, filmben játszott, koncertezett, de legendás dalai csak fű alatt készült magnófelvételeken terjedhettek, a tévében nem szerepelhetett. Vlagyimir Viszockijnak ennek ellenére már életében hatalmas kultusza volt a Szovjetunióban, színpadi alakításai világhírűvé tették. Munka-, alkohol- és drogfüggő volt, 42 évet élt.

hvg360 Révész Sándor

Révész Sándor: Épül a kommunista kapitalizmus, közös a sorsunk Hongkonggal

Hongkong legújabb kori története, a Kínához visszacsatolásáról szóló megállapodás és az azzal kapcsolatos konfliktusok, a városállamban zajló jelenidejű politikai események számunkra is tanulságosak. Kialakulóban a kommunista kapitalizmus rendszere, és Magyarország is efelé sodródik. Pontosabban: efelé rángatja az országot a Nemzeti Együttműködés Rendszere. Vélemény.

hvg360 Révész Sándor

A világhírű színész, aki magánéleti szerepeiben alakította a legnagyobbakat

Öt évvel ezelőtt július 11-én halt meg Omar Sharif (1932–2015), a nőcsábász, akit éles elmével, nyelv- és színészi tehetséggel is megáldott a sors. Rengeteg pénzt keresett, de képes volt még többet elszórni. Sok rossz filmben szerepelt, de örökre ő lesz Doktor Zsivágó, belé lesz szerelmes a Funny Girl, és ő lesz a színészek között a legnagyobb bridzsbajnok, s a bridzsbajnokok között a legnagyobb színész.

hvg360 Révész Sándor

Csak Jókait olvasták többen, de az akadémiai irodalomtörténet nem akart tudni róla

Valószínűleg nincs ember idehaza, aki nem ismeri a műveit, ha nem könyvből, hát filmből, rajzfilmből, tévésorozatból. Ötven éve halt Fekete István, a Vuk, a Tüskevár és számtalan népszerű regény szerzője. A kommunizmusban kezdetben nem volt "perspektivikus káder”, de később apolitikus művei hatalmas példányszámban jelenhettek meg.

hvg360 Révész Sándor

Révész Sándor: Kicsik legyünk vagy nácik?

Magyarország nem azért akkora, amekkora, mert a győztes nagyhatalmak 1920-ban így döntöttek, hanem azért, mert nem a Trianont eltemető náci Németország és fasiszta Olaszország nyerte a második világháborút. Révész Sándor publicisztikája.