Bedő Iván
Szerzőnk

Bedő Iván

Tech Bedő Iván

Hol késik a vakcina? Miért tart ilyen sokáig a koronavírus elleni oltás fejlesztése?

Valójában a munka rekordgyorsasággal zajlik. Ha a jövő év elejére – a Covid-19 betegség megjelenése után nagyjából másfél éven belül – meglenne az oltás, márpedig léteznek ilyen előrejelzések, akkor a tudósok minden eddiginél gyorsabbak lennének. Az ebola elleni oltás például tíz év alatt jutott el a fejlesztéstől az alkalmazásig.

hvg360 Bedő Iván

Különleges története van a fotónak, amelynek mémesítésével nagyon megjárta a Fidesz

Egy neves fényképész, Reismann Marian készítette a képet (lásd a cikkben), amelyen a nyilasvezér Szálasi Ferenc nézi a lerombolt Budapestet, háttérben a felrobbantott Lánchíddal. Reismann akkoriban más, hamarosan kivégzett háborús bűnösökről is csinálhatott fotókat, később pedig a világhírű Pikler Emmi gyermekotthonában élő gyerekek fényképezésével teljesítette ki életművét.

Tech Bedő Iván

Németországban ma indul a nagy kísérlet: hány embernek kell telepíteni a kontaktkövető appot, hogy legyen értelme?

Egyes országokban technikai nehézségekkel, máshol adatvédelmi aggályokkal kell megküzdeniük a koronavírus terjedését az állampolgárok zsebéből lekövetni próbáló hatóságoknak. Németországban kedd reggel óta él a rendszer, melynek sikere szakértők szerint leginkább attól függ, hányan telepítik telefonjukra a koronás alkalmazást. A magyarországi VírusRadarnak egyelőre szabad szemmel alig látható felhasználói tábora van.