Egy nyugdíjas százmilliós követelése bedöntheti az újpesti fociklubot
Vállalkozás hvg.hu 2020. július. 31. 09:18

Egy nyugdíjas százmilliós követelése bedöntheti az újpesti fociklubot

A bíróság végrehajtást rendelt el a klub ellen.

A Fővárosi Bíróság június 18-án elrendelte a végrehajtást az újpesti focicsapat mögött álló Újpest 1885 Futball Kft.-vel szemben. A végrehajtást egy budapesti magánszemély indította el, a bírósági dokumentumok alapján 16,5 millió forint plusz a késedelmi kamatok miatt – írja az Mfor. A lap megkereste a klubot a kérdéseivel, válaszoltak, és részletek derültek ki a szövevényes ügyről, például az, hogy a történet egyik főszereplője az Újpest volt tulajdonosának egyik rokona.

„Egy korábbi tulajdonos hozzátartozójának közeli rokona, egy idős hölgy (szerk.: a végrehajtási eljárás kezdeményezője) több mint százmillió forintra perli az Újpest labdarúgó csapatot üzemeltető céget. Perbeli állítása szerint szerény nyugdíjas, ennek ellenére több millió forintért követeléseket vásárolt offshore kapcsolatú cégektől, melyek valamilyen módon mind az előző tulajdonoshoz kapcsolódtak” – tájékoztatta a lapot a klub.

A jogellenesen megvásárolt követelésekkel próbálja azt elérni, hogy az Újpest 1885 Futball Kft. több mint százmillió forintot utaljon át a felszámolás alatt lévő Újpest FC Kft.-be. Így az a pénz végül az offshore hitelezőkhöz és rajtuk keresztül a volt tulajdonoshoz kerülne. A klub felidézte azt is, hogy az „Újpest labdarúgócsapat megmentésekor a jelenlegi tulajdonos, Roderick Duchatelet már több százmillió forintot kifizetett a hamis igényeket bejelentő offshore cégeknek, most pedig újabb milliókat akarnak megszerezni tőle.”

A bíróságra került ügyben elsőfokon megnyerte a klub a pert, de másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla az offshore-cégek javára döntött. „Jelenleg a Kúria előtt van az ügy, remélhetőleg ott az igazság nyerni fog” – közölte az Újpest.

A történet azonban itt nem ért véget, hiszen a korábbi tulajdonos alkalmazásában lévő ügyvéd már benyújtotta többmilliós számláját a Kft. felé és felszámolással fenyegeti a klubot.

A történet megértéshez az Mfor felidézi a kezdeteket. Duchatelet 2011-ben vette meg a klubot, és miután átvette a csapat mögött álló céget, az Újpest FC Kft.-t, elkezdtek kiesni a csontvázak a szekrényből. Offshore-cégek nyújtották be a követelésüket a Kft.-vel szemben, majd egy idő után felszámolási eljárást indítottak. Bár a tulajdonos nagy összeget helyezett akkoriban az Újpest FC Kft. számlájára, a korabeli nyilatkozatok alapján abban reménykedett, hogy ezt majd visszakapja, ha a felszámolást elindító offshore-cégek nem tudják bizonyítani az igazukat a bíróságon.

Akkor Duchatelet engedélyt kapott az MLSZ-től, hogy egy újonnan alapított cégbe vigye át az indulás jogát, amire azért is volt szükség, mert ha a felszámolás jogerőre emelkedett volna, akkor az egyesület elvesztette volna licenszjogát, kizárták volna a bajnokságból és csak alsóbb osztályban indulhatott volna. Ez az új cég volt a ma is a csapat mögött álló Újpest 1885 Futball Kft. Ám mint azt a mostani végrehajtási eljárás is jelzi, a régi tulajdonos ügyei még a mai napig ráhatással vannak a cég mindennapjaira. Ahogy a lap megjegyzi:

az azonban egyelőre nem világos, hogy mégis milyen jogalapon követelik a csapat mögött jelenleg álló cégtől egy másik, felszámolás alatt álló cég tartozásait.

Az Mfor ezzel a kérdéssel is megkereste a klubot, de a folyamatban lévő ügyre való hivatkozással közölték, hogy nem állt módjukban bővebb felvilágosítást adni a részletekről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller Péter Sziámi: Ne hülyéskedj, ez a gyerekem, aki megnőtt
Kult Csatlós Hanna - Ká Zoltán 2020. augusztus. 11. 20:15

Müller Péter Sziámi: Ne hülyéskedj, ez a gyerekem, aki megnőtt

Müller Péter Sziámi akkor látta utoljára ilyen üresnek a Hajógyárit, amikor 1993-ban terepszemlézett az első Diákszigethez. Most, hogy elmaradt a Sziget fesztivál, a sátrak, koncerthelyszínek és a Nagyszínpad hűlt helyén idéztük meg az első bulik szellemét. Kiderült, hogyan lobbizott az akkori főpolgármester Demszky Gábornál, majd időt ugrottunk, és a járványveszély alatt felgyülemlett kreatív energiákról meg a raktárkoncertekről is szót ejtettünk.