Ismét kavicsbánya létrehozása miatt aggódnak Madocsán
Itthon Szlavkovits Rita 2020. augusztus. 01. 10:12

Ismét kavicsbánya létrehozása miatt aggódnak Madocsán

Minden fórumon tiltakoztak már korábban Madocsa lakói a falu szélére tervezett kavicsbánya ellen, tavaly januárban a vállalkozó is visszalépett. Most egy új céggel, de újra megpróbál bányát nyitni.

Egy napokban közzétett hirdetményből értesülhettek a Madocsán élők, hogy újraindul egy eljárás, amelynek a vége egy kavicsbánya létesítése lehet a település területén. Két és fél évvel ezelőtt demonstráltak már a helyiek az akkor tervezett bányanyitás ellen, majd helyi népszavazáson is kinyilvánították, hogy nem kérnek a teljes üzemmódban, akár 140 hektáron is működő kavicsbányából, amely a létesítmény üzemeltetését kezdeményező vállalkozó lakossági fórumon elhangzott magyarázata szerint a paksi atomerőmű új blokkjának építkezéséhez szállítana alapanyagot.

Másfél évvel ezelőtt úgy tűnt, hogy a közel 1800 lelkes település lakói sikerrel verték vissza a szerintük környezetvédelmi szempontból aggályos beruházást, több kanyar után a környezetvédelmi engedélyt is elutasította a hatóság eljárási hibákra hivatkozva, de 2019 januárjában a vállalkozó is visszalépett.

Pár napja, július 30-án viszont egy hirdetmény került a község honlapjára, amelyet a Baranya Megyei Kormányhivatal küldött meg az önkormányzat részére. A dokumentum szerint most a Bet-Kavics Kft. folyamodott a hivatalhoz, hogy ott hagyják jóvá az "ásványi nyersanyag-kutatási műszaki üzemi tervet" a hirdetményben szereplő helyrajzi számú területekre Madocsa közigazgatási területén. A jóváhagyásról augusztus végéig kell döntenie a hivatalnak, a végzés ellen nincs fellebbezési lehetőség, csupán közigazgatási eljárásban, bíróságon lehet megtámadni a határozatot.

Újraindul tehát a kavicsbánya ügyében az eljárás, a korábban bányát nyitni szándékozó Bet-Bau Kft. tulajdonosai által januárban alapított Bet-Kavics Kft. közreműködésével. Az ügy érdekessége, hogy Madocsán, miután helyi népszavazáson arról is döntöttek, hogy a település tiltsa meg a bányanyitást, az egyébként fideszes többségű előző testület elfogadott egy olyan határozatot is, amelyben kinyilvánítják, hogy Madocsán nem lesz kavicsbánya. Tavaly ősszel az önkormányzati választásokon azonban nemcsak új polgármestert választottak a községben, hanem a képviselők is kicserélődtek, de egyelőre nem értük el őket, ahogy a bányát nyitó céget is kerestük. Mindeközben a Világgazdaság szerdán este arról írt, hogy az Országos Atomenergia Hivatal kiadta az építési engedélyt a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére egy betonkeverő üzem vezénylő épületének építésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller Péter Sziámi: Ne hülyéskedj, ez a gyerekem, aki megnőtt
Kult Csatlós Hanna - Ká Zoltán 2020. augusztus. 11. 20:15

Müller Péter Sziámi: Ne hülyéskedj, ez a gyerekem, aki megnőtt

Müller Péter Sziámi akkor látta utoljára ilyen üresnek a Hajógyárit, amikor 1993-ban terepszemlézett az első Diákszigethez. Most, hogy elmaradt a Sziget fesztivál, a sátrak, koncerthelyszínek és a Nagyszínpad hűlt helyén idéztük meg az első bulik szellemét. Kiderült, hogyan lobbizott az akkori főpolgármester Demszky Gábornál, majd időt ugrottunk, és a járványveszély alatt felgyülemlett kreatív energiákról meg a raktárkoncertekről is szót ejtettünk.