Vaszily állítja, nem akarnak második Origót csinálni az Indexből
Itthon hvg.hu 2020. július. 02. 12:24

Vaszily állítja, nem akarnak második Origót csinálni az Indexből

Vaszily Miklós tagadta, hogy politikai megbízásból vásárolt volna részesedést az Index hirdetési felületeit kizárólag értékesítő Indamédiában, ahogy azt is állítja, az Index irányultságát nem akarják megváltoztatni.

Index-botrány

Bajban van Magyarország egyik vezető hírportálja: az Index.hu 2020 júniusában átállította szabadság-barométerét a "Veszélyben" fokozatra, de már jóval korábban gyülekeztek a felhők az online médiapiac egyik legnagyobb szereplője körül. Július 22-én kirúgták Dull Szabolcs főszerkesztőt, emiatt a szerkesztőség többsége felállt, majd ezrek tüntettek Budapesten a sajtószabadságért. Az Index sorsát cikksorozatunkban követheti.

Nincsen semmi gondom az Indexszel, néha inkább úgy látom, az Indexnek van gondja velem

– nyilatkozta Vaszily Miklós, az Index hirdetési felületeit értékesítő Indamédia résztulajdonosa, a TV2 elnöke a 444.hu-nak. A cikk szerint a kormány csendben fojtaná meg az Indexet, miközben Bodolai László, a lapot tulajdonló alapítvány kuratóriumának elnöke azt állítja, nincs politikai nyomás a háttérben.

Vaszily azt állítja,

nincs szándék második Origót csinálni, de arra sincs szándék, hogy az Index átsodródjon a túloldalra, és harciaskodjon, akár az Indamédiával, vagy a lapvezetéssel szemben, és állandósuljon a mostani állapot. Annak üzleti kára lesz, ami senkinek sem jó. Az lenne jó, ha maradna, ami volt, egy normális újság.

Vaszily tagadta, hogy politikai megbízásból vásárolt volna részesedést az Indamédiában, és azt mondta, nem várható változás a cég tulajdonosi szerkezetében. Állítása szerint az Indamédia működésében nincs jelen (azt a másik tulajdonos, Ziegler Gábor viszi), ő csak a stratégia megalkotásában és a cég regionális terjeszkedéséről szóló döntésekben vesz részt. Azt állította, arról is csak a 444-től értesült, hogy az Indamédia leszerződött Gerényi Gáborral, aki lerakta az alapítvány igazgatóságának asztalára az Index teljes átalakítására vonatkozó tervet, ami miatt a szerkesztőség veszélyben érzi függetlenségét.

A cikk szerint Gerényi tanácsadói akcióját Schmidt Mária ambicionálta, kettőjük között az azonnali.hu 2017-es alapítása óta rendszeres a kommunikáció (az Azonnali tulajdonosa Gerényi mellett Ungár Péter, Schmidt Mária fia). A történész-főigazgató Vaszilyvel is kapcsolatban áll, ugyanis Vaszily igazgatósági tag Schmidt Máriáék ingatlantársaságában, a BIF Nyrt.-ben.

Gergely Márton: Akárhogyan dönt is az Index szerkesztősége, a hatalom nyer

A szerkesztőség a jelek szerint elszánt, egységesen, talpon állva akarja befejezni a küzdelmet, de az elmúlt napok drámái mutatják, hogy a nyugodt újságírói munkához való visszatérés hiú ábránd. Vélemény. Az idő sürgetett, de kapkodni még nem kellett 2017 áprilisában, amikor Simicska Lajos és Spéder Zoltán az Index további sorsáról döntést hozott.

Azt továbbra sem tudni, mi lesz az Indexszel: a frissen kinevezett vezérigazgató, Ződi Zsolt a lap anyagi helyzetére hivatkozva jelentette be távozását, Bodolai pedig nyilvánosan cash-flow problémákról beszélt. A hvg.hu-nak egyelőre nem akart nyilatkozni, kedden annyit mondott, az Indamediának elemi érdeke, hogy a lapnál ne legyenek financiális gondok, ne maradjon el a fizetések utalása. Ezért úgy vélte, az Indamedia valamilyen előfinanszírozási formában segítséget nyújt majd az Indexnek, épp úgy – tette hozzá –, ahogy korábban is megtette. A felvetésre, hogy ez hitel lesz-e, vagy másfajta segítség, Bodolai annyit mondott: ezt még nem véglegesítették, de a segítség mindenképpen megérkezik. A lap pénzügyi helyzetéről itt írtunk bővebben.

Index-botrány
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller Péter Sziámi: Ne hülyéskedj, ez a gyerekem, aki megnőtt
Kult Csatlós Hanna - Ká Zoltán 2020. augusztus. 11. 20:15

Müller Péter Sziámi: Ne hülyéskedj, ez a gyerekem, aki megnőtt

Müller Péter Sziámi akkor látta utoljára ilyen üresnek a Hajógyárit, amikor 1993-ban terepszemlézett az első Diákszigethez. Most, hogy elmaradt a Sziget fesztivál, a sátrak, koncerthelyszínek és a Nagyszínpad hűlt helyén idéztük meg az első bulik szellemét. Kiderült, hogyan lobbizott az akkori főpolgármester Demszky Gábornál, majd időt ugrottunk, és a járványveszély alatt felgyülemlett kreatív energiákról meg a raktárkoncertekről is szót ejtettünk.