Palkovics gyakorlatilag megzsarolta az MTA-t
Itthon hvg.hu 2019. március. 11. 21:59

Palkovics gyakorlatilag megzsarolta az MTA-t

Lovász László MTA-dolgozóknak küldött levele szerint Palkovics ultimátumot adott nekik: vagy belemennek a kutatóhálózat leválasztásába, vagy a megkérdezésük nélkül veszik el azt tőlük.

Mint arról beszámoltunk, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium delegációinak pénteki tárgyalása végén egy közös nyilatkozatot adtak ki, amely szerint az MTA tudomásul veszi, hogy leválasztják róla a kutatóintézet-hálózatot, ezt a kormány az MTA-n kívül fogja működtetni, bár elvileg egyben tartják, az irányító testületébe pedig a kormány mellett az MTA küldöttei is részt vehetnek. Az Akadémiai Dolgozók Fóruma azt követelte, hogy az elnökség utasítsa el ezt a nyilatkozatot, szerintük ugyanis az elnökség megfutamodott, sőt, szembementek a korábbi elnökségi határozatokkal is, amikor elfogadták Palkovics feltételeit.

Lovász László MTA-elnök hétfőn egy levelet küldött a kutatóknak és az MTA munkatársainak a tárgyalódelegáció nevében, hogy megmagyarázza a pénteki döntésüket, a hvg.hu birtokába jutott levél szerint pedig Palkovics gyakorlatilag ultimátumot adott nekik: vagy a segítségükkel és némi beleszólásukkal történik meg a változás, vagy a megkérdezésük nélkül törvénymódosítással.

A levélben Lovászék azt írták, továbbra is meggyőződésük, hogy a tudományos kutatás szabadsága, a minőségi elvárások következetes érvényesítése egy, az MTA keretein belül, megújult szervezeti, irányítási keretek között működő intézethálózattal biztosítható legjobban, de 

a tárgyalások során azonban Miniszter úr elmondta, hogy a Kormány nem fogadja el az MTA álláspontját, és az MTA kutatóintézet-hálózat akadémiai köztestülettől független, új szervezeti formában történő működtetését a kormányzati álláspont sarokkövének tartja. Kilátásba helyezte, hogy amennyiben az MTA ragaszkodik saját álláspontjához, akkor a Kormány törvénymódosítással az MTA egyetértése nélkül is átveszi a kutatóintézeteket.

Lovászék a levélben azt írják, hogy a közös szándéknyilatkozattal viszont legalább egyben maradhat a kutatóhálózat, az MTA is megkerülhetetlen lesz ennek szakmai irányításában és döntéseiben, megmaradhat a kutatóhálózat vagyona, és az MTA "brand" is. A levél szerint a továbbiakban azon fognak dolgozni, hogy ezeket a célokat továbbra is érvényesítsék.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller Péter Sziámi: Ne hülyéskedj, ez a gyerekem, aki megnőtt
Kult Csatlós Hanna - Ká Zoltán 2020. augusztus. 11. 20:15

Müller Péter Sziámi: Ne hülyéskedj, ez a gyerekem, aki megnőtt

Müller Péter Sziámi akkor látta utoljára ilyen üresnek a Hajógyárit, amikor 1993-ban terepszemlézett az első Diákszigethez. Most, hogy elmaradt a Sziget fesztivál, a sátrak, koncerthelyszínek és a Nagyszínpad hűlt helyén idéztük meg az első bulik szellemét. Kiderült, hogyan lobbizott az akkori főpolgármester Demszky Gábornál, majd időt ugrottunk, és a járványveszély alatt felgyülemlett kreatív energiákról meg a raktárkoncertekről is szót ejtettünk.