398 ezer forintos átlagfizetést mért a KSH
Gazdaság hvg.hu 2020. július. 31. 09:00

398 ezer forintos átlagfizetést mért a KSH

9,4 százalékkal nőttek a keresetek májusban – persze ehhez hozzá kell tenni azt, hogy a legkisebb cégek dolgozói és a részmunkaidőre küldött emberek fizetése nem számít ide.

398 800 forint volt a bruttó átlagkereset idén májusban, ami 9,4 százalékkal magasabb, mint az egy évvel korábbi adat, de 1400 forintos csökkenés áprilishoz képest - számolt a Központi Statisztikai Hivatal. A nettó átlagkereset a kedvezmények nélkül 265 200, a kedvezményekkel együtt számolva 274 500 forint volt, ez szintén 9,4 százalékos növekedés.

A kereseti adatoknál rendes körülmények között is érdemes hozzátenni, hogy a módszertan miatt nem látszik minden magyar fizetése, de a járvány alatti válságban torzíthat is a módszertan.

A KSH ugyanis csak az 5 főnél nagyobb cégek (valamint a költségvetési szféra intézményei és a legnagyobb nonprofit szervezetek) teljes munkaidőben dolgozó alkalmazottjainak fizetését számítja ide. Ez azt jelenti, hogy a legkisebb vállalkozások nem kerülnek be a kereseti statisztikába, pedig jellemzően ott alacsonyabbak a fizetések. Az pedig, hogy csak a teljes állásban foglalkoztatottak számítanak, azt is jelenti, hogy mindazok kihullottak a statisztikából, akiket a válság miatt részmunkaidőre küldött a munkahelyük.

2020 első öt hónapját összesítve a bruttó átlagkereset 390 ezer forint volt, a kedvezményekkel számolt nettó átlagkereset pedig 268 000 forint, ez 8,8, valamint 9,1 százalékos növekedést jelent.

A nemek közötti különbség alig csökkent: a férfiak átlagos bruttó keresete 426 100, a nőké 354 500 forint volt.

A versenyszférában dolgozók nettó átlagkeresete 270 ezer, a költségvetési szféra alkalmazottjaié 257 ezer forint volt. A nonprofit cégek dolgozói átlagosan 237 ezer forintot vihettek haza. A közmunkásoknak pedig 54 600 forintból kellene kijönniük valahogy havonta.

A legjobban a pénzügyi és biztosítási ágazatban dolgozók kerestek, az ő átlagkeresetük 721 300 forint. A legrosszabb a szálláshely-szolgálatásban és vendéglátásban dolgozók fizetése, 247 800 forint – és akkor még szerencsésnek is mondhatják magukat azok, akik abból a szektorból az év első öt hónapjában végig teljes állásban voltak.

Mivel a vizsgált időszakban 3,5 százalékos volt az infláció, a reálkereset idén eddig 5,1 százalékkal nőtt 2019 első öt hónapjához képest.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller Péter Sziámi: Ne hülyéskedj, ez a gyerekem, aki megnőtt
Kult Csatlós Hanna - Ká Zoltán 2020. augusztus. 11. 20:15

Müller Péter Sziámi: Ne hülyéskedj, ez a gyerekem, aki megnőtt

Müller Péter Sziámi akkor látta utoljára ilyen üresnek a Hajógyárit, amikor 1993-ban terepszemlézett az első Diákszigethez. Most, hogy elmaradt a Sziget fesztivál, a sátrak, koncerthelyszínek és a Nagyszínpad hűlt helyén idéztük meg az első bulik szellemét. Kiderült, hogyan lobbizott az akkori főpolgármester Demszky Gábornál, majd időt ugrottunk, és a járványveszély alatt felgyülemlett kreatív energiákról meg a raktárkoncertekről is szót ejtettünk.