Sportakadémiát és árvízi védművet akar a kormány a Hajógyári-szigetre
Gazdaság hvg.hu 2019. május. 28. 10:09

Sportakadémiát és árvízi védművet akar a kormány a Hajógyári-szigetre

Árvízvédelmi rendszer kiépítéséről és a háromszoros olimpiai és 31-szeres világbajnok Kovács Katalinról elnevezett "Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia" építésének előkészítéséről rendelkezik a kormány a legfrissebb Magyar Közlönyben.

Árvízvédelmi rendszert épít ki a kormány a Hajógyári-szigeten, majd nemsokára Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia is épülhet a nyári fesztiválok helyszínére, legalábbis erről rendelkezett a kormány a legfrissebb Magyar Közlönyben, amit a Napi.hu szúrt ki.

Az árvízvédelmi rendszer előkészítésére 628 millió forintot szánt a kormány. A beruházás előkészítésére a belügyminisztert jelöli ki a kormányhatározat, akinek 2020. október végéig kell megoldania a feladatot.

Az emberi erőforrások miniszterének pedig a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia létrehozásának előkészítését kell elintéznie.

A kormány éppen a napokban húzta le az UNESCO világörökségi helyszínei közé pályázó listáról a Hajógyári-szigetet, eddig azonban nem lehetett tudni ennek okát.

Az UNESCO egy hónap múlva döntött volna arról a 2018-as kormányzati kérelemről, amely arra vonatkozott, vegyék világörökségi védelem alá a szigetet. Ebben az esetben nyilván sokkal hosszadalmasabb jogi útja lett volna annak, hogy oda sportcsarnok épüljön.

Az árvízvédelem kiépítése miatt bizonyára tengernyi fát kell kivágni a szigeten, a védmű miatt kellett ugyanis eltávolítani a Duna Aréna környezetében is a vizes vébé miatt kivágott mintegy 100 fa jó részét is.

Az azonban nem világos, hogy a sziget melyik részén tervezik a beruházást, az Árpád hídhoz közelebbi, jelenleg is beépített területen, vagy a Sziget Fesztivál által nyaranta használt, a K-hídtól északra eső területen.

Kerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, amint válaszolnak, közöljük azt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!