George Floyd halálát megidéző videót készített egy amerikai rapper
Élet+Stílus hvg.hu 2020. június. 29. 18:26

George Floyd halálát megidéző videót készített egy amerikai rapper

Rockstar című slágeréhez forgatott a Black Lives Matter üzenetét közvetítő videót DaBaby.

George Floyd halála

Rég nem látott tiltakozási hullámot okozott egy rasszista rendőri túlkapás az USA-ban. A rendőri intézkedés közben meghalt afroamerikai George Floyd haláltusájáról készült videó futótűzként terjedt a neten, zavargásokat váltva ki Minneapolisban és több más városban. Floyd szimbólumává vált a Black Lives Matter jogvédő mozgalomnak, újra napirendre emelve az intézményes rasszizmus problémáját.

Ahogy George Floyd nyakán térdelt élete utolsó perceiben Derek Chauvin rendőr, úgy térdelt egy egyenruhás DaBabyn abban a videóban, amelyet az észak-karolinai rapper a BET Awards gálára készített. Az eseményen a szórakoztatóipar fekete szereplőit díjazzák.

DaBaby az alkalomra át is írta a dalát: beszámolt benne a saját, rendőrökkel kapcsolatos tapasztalatairól is. Ezután a mennyországot megidéző felhők között folytatódott a videó, majd egy Black Lives Matter (a feketék élete számít) -tüntetésen ért véget egy ugyancsak erős képpel: egy afroamerikai kislány a „more love” (több szeretetet) feliratú transzparensét mutatja a kamerának.

(Rolling Stone)

George Floyd halála
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller Péter Sziámi: Ne hülyéskedj, ez a gyerekem, aki megnőtt
Kult Csatlós Hanna - Ká Zoltán 2020. augusztus. 11. 20:15

Müller Péter Sziámi: Ne hülyéskedj, ez a gyerekem, aki megnőtt

Müller Péter Sziámi akkor látta utoljára ilyen üresnek a Hajógyárit, amikor 1993-ban terepszemlézett az első Diákszigethez. Most, hogy elmaradt a Sziget fesztivál, a sátrak, koncerthelyszínek és a Nagyszínpad hűlt helyén idéztük meg az első bulik szellemét. Kiderült, hogyan lobbizott az akkori főpolgármester Demszky Gábornál, majd időt ugrottunk, és a járványveszély alatt felgyülemlett kreatív energiákról meg a raktárkoncertekről is szót ejtettünk.