Tudja, mik azok a faszobrok a régi hajók orrán? Ilyet ma már csak egy cég csinál
hvg360 HVG 2020. július. 31. 14:00

Tudja, mik azok a faszobrok a régi hajók orrán? Ilyet ma már csak egy cég csinál

Ha azt mondjuk: gallionfigura, akkor valószínűleg elsőre keveseknek ugrik be, miről van szó. Nem is csoda, hiszen ma már nem szokása a tengerészeknek szellemek jóindulatára hagyatkozni a hosszabb utakon.

A kisvállalkozás annyira kis piacon működik, hogy nincs is komoly versenytársa. Az északnémet Hartmann házaspár – Birgit és Claus – műhelye hajóorrdíszek, nemzetközibb nevükön gallionfigurák készítésével foglalkozik. Ők úgy tudják, hogy Európában az egyetlenek, de a sajtóhírek alapján világszerte is nehéz lenne hasonló vállalkozást találni. Effajta szoborfaragással legföljebb mellékesen foglalkozik még néhány iparos.

Müller Péter Sziámi: Ne hülyéskedj, ez a gyerekem, aki megnőtt
Kult Csatlós Hanna - Ká Zoltán 2020. augusztus. 11. 20:15

Müller Péter Sziámi: Ne hülyéskedj, ez a gyerekem, aki megnőtt

Müller Péter Sziámi akkor látta utoljára ilyen üresnek a Hajógyárit, amikor 1993-ban terepszemlézett az első Diákszigethez. Most, hogy elmaradt a Sziget fesztivál, a sátrak, koncerthelyszínek és a Nagyszínpad hűlt helyén idéztük meg az első bulik szellemét. Kiderült, hogyan lobbizott az akkori főpolgármester Demszky Gábornál, majd időt ugrottunk, és a járványveszély alatt felgyülemlett kreatív energiákról meg a raktárkoncertekről is szót ejtettünk.