A világháborús hadigazdálkodás idején sem volt akkora bajban a világgazdaság, mint most
hvg360 Nagy Gábor 2020. július. 02. 15:00

A világháborús hadigazdálkodás idején sem volt akkora bajban a világgazdaság, mint most

author
Szerzőnk Nagy Gábor

A gazdasági válság példátlan, és még mélyülhet, ha elindul a vírusfertőzés második hulláma. Ha nem lesz ilyen, akkor kilőhet a növekedés. Az IMF friss jelentése is megerősítette, hogy senki sem tud semmi biztosat, csak azt, hogy a globális járvány korszakhatárt húzott a világgazdaságban.

Kész szerencse, hogy az IMF mostanában nem készít gyakrabban előrejelzést a világgazdaság kilátásairól, mert a júniusi frissítésével így is

a frászt hozta azokra, akik úgy vélték, hogy az áprilisban felrajzolt kép már épp elég sötét volt.

Akkor Gita Gopinath, az IMF vezető közgazdásza nagy leállásként jellemezte a helyzetet, és most kiderült, hogy a sokk súlyosabb és tartósabb, mint azt két hónapja gondolták. Konszenzus csak arról van, hogy a koronavírus a legnagyobb csapás az 1929–1933-as nagy gazdasági világválság óta. Akkor a pusztítás szintén óriási volt, de évekre elhúzódva tombolt az egyes régiókban, most viszont az országok az őket összefűző globalizációs szálak miatt szinte teljes szinkronban zuhantak bele a recesszió mélyébe. Az IMF úgy számolja, hogy a járvány miatti globális leállás nyomán idén és jövőre 12 ezermilliárd dollár tűnik el a világgazdaság teljesítményéből, ami csaknem annyi, mintha a második legnagyobb gazdasági hatalom, Kína egy évig nem csinálna semmit. Az áprilisban kalkulált mínusz még „csak” franciaországnyi volt.

Müller Péter Sziámi: Ne hülyéskedj, ez a gyerekem, aki megnőtt
Kult Csatlós Hanna - Ká Zoltán 2020. augusztus. 11. 20:15

Müller Péter Sziámi: Ne hülyéskedj, ez a gyerekem, aki megnőtt

Müller Péter Sziámi akkor látta utoljára ilyen üresnek a Hajógyárit, amikor 1993-ban terepszemlézett az első Diákszigethez. Most, hogy elmaradt a Sziget fesztivál, a sátrak, koncerthelyszínek és a Nagyszínpad hűlt helyén idéztük meg az első bulik szellemét. Kiderült, hogyan lobbizott az akkori főpolgármester Demszky Gábornál, majd időt ugrottunk, és a járványveszély alatt felgyülemlett kreatív energiákról meg a raktárkoncertekről is szót ejtettünk.