Záródó kereseti olló: egyre közelebb a kétkeziek fizetése a szellemiekéhez
hvg360 HVG 2020. június. 30. 15:00

Záródó kereseti olló: egyre közelebb a kétkeziek fizetése a szellemiekéhez

A fehérgallérosok átlagosan 74 százalékkal több fizetést vittek haza tavaly, mint a kékgallérosok. Az előbbiek havi nettó keresete 313,2 ezer, míg az utóbbiaké 179,6 ezer forintot tett ki – derül ki a nemrég megjelent 2019-es Magyar statisztikai zsebkönyvből.

A kétkezi dolgozók érdekes módon nem a fővárosban, hanem a Nyugat-Dunántúlon keresnek a legjobban, igaz, a két régió átlagkeresete között csak jelképes (konkrétan havi 464 forintos) eltérés mutatkozott. A szellemi alkalmazottak javadalmazása viszont egyértelműen Budapesten a legmagasabb: 369,8 ezer forint havonta.

A vidéki régiók közül Közép-Dunántúl vezeti a mezőnyt Pest megye előtt. Székesfehérvár–Veszprém–Tatabánya térségében egy fehérgalléros dolgozó havonta átlagosan 15 ezer forinttal keres többet, mint a nyugati határszélen. Észak- és Dél-Alföld szellemi alkalmazottainak nettó keresetét pedig átlagosan 57, illetve 55 ezer forinttal haladta meg a közép-dunántúli kollégák havi jövedelme.

A szörnyetegek a szemünk előtt vannak, csak észre kellene venni őket
Élet+Stílus Vándor Éva 2020. július. 02. 20:00

A szörnyetegek a szemünk előtt vannak, csak észre kellene venni őket

Az amerikai tornászok elképesztő erővel mutatták be a gyakorlatokat és gyűjtötték az érmeket a világversenyeken, miközben a rendszer, amely az őket évtizedeken át zaklató sportorvosnak védelmet nyújtott, tehetetlenné tette őket a visszaélésekkel szemben. Egy új dokumentumfilm most megpróbálja visszaadni nekik azt az erőt és tartást, amit Larry Nassar és a sportágat irányító hatalmasok elvettek tőlük.