A legnagyobb egyetemek is bajba kerülhetnek a koronavírus miatt
hvg360 Keresztes Imre 2020. június. 30. 07:00

A legnagyobb egyetemek is bajba kerülhetnek a koronavírus miatt

author
Szerzőnk Keresztes Imre

Komoly fejtörést okoz főleg az angolszász felsőoktatási intézményeknek, hogy a járvány miatt kevesebb a külföldi diák, és így a bevétel. A kontinentális Európában, így Magyarországon is, más a működési modell, de nálunk is vannak olyan iskolák, amelyek nagyban támaszkodnak más országból jött hallgatókra.

Koronavírus-világjárvány

Már több mint 9 millió embert fertőzött meg és csaknem félmillió beteg halálát okozta a 2019 végén kitört koronavírus-járvány világszerte. A pandémia felbecsülhetetlen gazdasági károkat okozott annak ellenére, hogy a járvány csillapodásával már egyre több országban elkezdték enyhíteni a korlátozásokat. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.

Várható volt, mégis sokan meglepődtek, amikor a világ egyik legjobb felsőoktatási intézménye, a Cambridge-i Egyetem nemrég bejelentette: szeptembertől nemcsak egy félévre, de egészen 2021 nyaráig áttér az online oktatásra. Világszerte sok felsőoktatási intézmény döntött hasonlóan, bár többen csak az első szemeszterre vonatkozóan. A Cambridge-i Egyetem vagy a szintén neves és a következő teljes akadémiai évre ugyancsak az online kurzusokat választó University College London (UCL) azonban a tervek szerint a campust is kinyitja, hogy – a járványvédelmi szabályok betartása mellett – kiscsoportos foglalkozásokra, laboratóriumi gyakorlatokra is lehetőséget kínáljon.

Ez utóbbit állítólag az is motiválhatta, hogy az EU-n kívülről érkező és teljes – akár évi 30 ezer fontos – tandíj kifizetésére kötelezett tanulók szerint nem méltányos ugyanakkora összeget elkérni az online képzésért, mint a szó hagyományos értelmében vett iskolalátogatásért.

De úgy tűnik, a koronavírus-járvány alapjaiban forgatta fel az egyetemek gazdasági modelljét. Különösen a főként tandíjakból és nem állami finanszírozásból működő angolszász – így a brit, az amerikai, az ausztrál – intézmények kerülhetnek bajba, hiszen az utazási korlátozások miatt csökkenhet a jelentkezők száma. Márpedig a külföldi diákok tandíja általában magasabb a hazai – Nagy-Britannia esetében egyelőre az EU-n belüli – tanulókénál, elmaradásuk ezért komoly hiányt okoz az egyetemek költségvetésében.

Dirk Van Damme, az OECD oktatási igazgatóságának vezetője szerint ugyanakkor a járvány csak még jobban bebetonozza az egyetemi rangsort, hiszen a csúcsintézmények – mint az angol Oxford és Cambridge vagy az amerikai Harvard – az alapítványaik, az adományok és a kutatások révén jóval ellenállóbbak az átlagnál.

A londoni kormány költségvetési hivatala (OBR) szerint Nagy-Britanniában

a járvány az oktatási szektort sújtotta a leginkább.

Koronavírus-világjárvány
A sorozat további cikkei
A szörnyetegek a szemünk előtt vannak, csak észre kellene venni őket
Élet+Stílus Vándor Éva 2020. július. 02. 20:00

A szörnyetegek a szemünk előtt vannak, csak észre kellene venni őket

Az amerikai tornászok elképesztő erővel mutatták be a gyakorlatokat és gyűjtötték az érmeket a világversenyeken, miközben a rendszer, amely az őket évtizedeken át zaklató sportorvosnak védelmet nyújtott, tehetetlenné tette őket a visszaélésekkel szemben. Egy új dokumentumfilm most megpróbálja visszaadni nekik azt az erőt és tartást, amit Larry Nassar és a sportágat irányító hatalmasok elvettek tőlük.