Ketyeg az óra, milliókba kerülhetnek a meg nem született csokos gyerekek
hvg360 Pálmai Erika 2020. június. 29. 13:00

Ketyeg az óra, milliókba kerülhetnek a meg nem született csokos gyerekek

author
Szerzőnk Pálmai Erika

Az esetleges „meddőségi büntetések” első határideje hamarosan lejár, vannak párok, amelyek aggódnak, az OTP-nél nem látnak baljós jeleket, a minisztériumban sem idegeskednek, menekülőútvonalnak az örökbefogadást ajánlják.

„Januárban akartunk próbálkozni, de előbb a férjem munkahelye körüli bizonytalanságok, majd a koronavírus és az egészségügy leállása miatt nem mertünk.

Három év eltelt, most pedig már aggódunk, hogy mi lesz, ha nem születik meg öt éven belül a vállalt még két gyerek”

– számol be növekvő félelméről egy Mezőberényben élő fiatal anyuka. Ő és férje még 2017-ben vettek fel 2,1 millió forint családi otthonteremtési támogatást, a kisfiuk egyéves volt ekkor. Hozzájuk hasonlóan egyre többen osztják meg aggodalmaikat a netes közösségi fórumokon. Mi lesz, ha elvesztem a munkámat, ha kiderül, hogy meddő vagyok, ha elválunk, netán meghal a párom? – sorjáznak a kérdések, az utóbbi időben pedig a járvány veszélye és következményei is növelték a bizonytalanságot.

A kérdés sokaknak lehet most időszerű: a családi otthonteremtési kedvezmény – igaz, akkor még nem ezen a néven – 2015. július elsején indult. Bár sikertelensége miatt 2016-ban újraszabták és azóta is többször átfazonírozták, az első vállalt babáknak születési határideje hamarosan lejár. A fő szabály szerint egy vállalt gyermek megszületésére 4 év áll a párok rendelkezésére, míg két gyermek esetén 8 év, háromnál pedig egy teljes évtized a haladék.

Azt nem lehet tudni, hány olyan csokos baba született, aki világra se jött volna, ha nincs a vissza nem térítendő támogatás, de vélhetően ez is komoly ösztönző volt abban, hogy az utóbbi időben – különösen ez év elején – rég nem látott forgalom mutatkozott a szülészeteken. Januárban több gyerek jött világra, mint 2009 óta bármelyik év első hónapjában. A növekedés azóta lelassult: a januári 9,4 százalék után március–áprilisban már csak 2,1 százalékkal volt több az élve születések száma, mint 2019 azonos hónapjaiban, a kormány által áhított baby boom így elmaradni látszik.

A szörnyetegek a szemünk előtt vannak, csak észre kellene venni őket
Élet+Stílus Vándor Éva 2020. július. 02. 20:00

A szörnyetegek a szemünk előtt vannak, csak észre kellene venni őket

Az amerikai tornászok elképesztő erővel mutatták be a gyakorlatokat és gyűjtötték az érmeket a világversenyeken, miközben a rendszer, amely az őket évtizedeken át zaklató sportorvosnak védelmet nyújtott, tehetetlenné tette őket a visszaélésekkel szemben. Egy új dokumentumfilm most megpróbálja visszaadni nekik azt az erőt és tartást, amit Larry Nassar és a sportágat irányító hatalmasok elvettek tőlük.