Havi egy dinnye – éhséglázadás buktathatja meg a háborús győztes szír elnököt
hvg360 Keresztes Imre 2020. június. 30. 17:00

Havi egy dinnye – éhséglázadás buktathatja meg a háborús győztes szír elnököt

author
Szerzőnk Keresztes Imre

A polgárháborút megnyerte, de a gazdasági összeomlás miatt a hatalmát elveszítheti Basar Asszad szír elnök, aki hadat üzent az ország leggazdagabb oligarchájának, saját unokaöccsének.

Mintha csak a kilenc évvel ezelőtti események ismétlődnének Szíriában, ahol az utóbbi napokban több városban is tüntettek Basar Asszad szír elnök ellen. A különbség az, hogy míg 2011-ben, az arab tavasz kezdetén a rendszerrel ellenséges erők vonultak az utcákra, most a damaszkuszi kormányhoz lojális területeken tiltakoztak, méghozzá tabukat döntögetve.

„Az, aki kiéhezteti a népét, áruló”

– skandálták például a déli asz-Szuvejda városban. A főként drúzok lakta, mindig is Asszad mögött álló településen az elnök és az uralmon lévő Baath párt távozását követelték. A drúzok azért maradtak hűek a kisebbségben lévő alaviták vezette rezsimhez, mert attól félnek, hogy ha a szunnita többség jut hatalomra, akkor a vallási kisebbségeket elnyomják. A rezsim által ellenőrzött Latakiában, Tartuszban és Homszban ugyancsak hangot adtak az elégedetlenségnek, és nyíltan Asszad távozásáról beszélnek, ami nem is olyan rég még szinte elképzelhetetlen volt.

Asszad-ellenes tüntetők /// A vég kezdete?

Az orosz és iráni segítséggel a polgárháborúban vesztes helyzetből gyakorlatilag győztessé vált Asszad hatalmát belülről fenyegeti a legnagyobb veszély. Éhséglázadásoknak tekinthetők a mostani tiltakozások, az élelmiszer sohasem volt olyan drága a polgárháború alatt, mint most. A lakosság 80 százaléka a szegénységi küszöb alatt tengődik. Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) nemrég közölte, hogy az alapvető élelmiszerek ára átlagosan 111 százalékkal nőtt csak az utóbbi egy év alatt. Egyhavi átlagkeresetből jó esetben egy kiló hús vásárolható, de van, akinek mindössze egy dinnyére elegendő a havi bevétele.

A szörnyetegek a szemünk előtt vannak, csak észre kellene venni őket
Élet+Stílus Vándor Éva 2020. július. 02. 20:00

A szörnyetegek a szemünk előtt vannak, csak észre kellene venni őket

Az amerikai tornászok elképesztő erővel mutatták be a gyakorlatokat és gyűjtötték az érmeket a világversenyeken, miközben a rendszer, amely az őket évtizedeken át zaklató sportorvosnak védelmet nyújtott, tehetetlenné tette őket a visszaélésekkel szemben. Egy új dokumentumfilm most megpróbálja visszaadni nekik azt az erőt és tartást, amit Larry Nassar és a sportágat irányító hatalmasok elvettek tőlük.