Mint a mesében: a vírus ellen is van csodaszere a gyerekkönyvkiadónak
hvg360 Mátraházi Zsuzsa 2020. június. 30. 19:00

Mint a mesében: a vírus ellen is van csodaszere a gyerekkönyvkiadónak

A járványválságban sem csügged az idén 70 éves Móra Kiadó, amelynek tulajdonosa a Kossuth-díjas író, Janikovszky Éva fia. A HVG-nek adott interjújában Janikovszky János mesél a könyvműhely privatizációjáról is, és elárulja azt is, hogy milyen üzleti sikereket hozott számukra a digitális oktatás.

HVG: Hány krízishelyzetet élt túl fennállása alatt a Móra Kiadó?

Janikovszky János: Legalább hármat, de a rendszerváltásig tartó első időszaka megrázkódtatások nélkül telt az 1950. július 21-ei megalakulás után. Persze a gyerekirodalomban monopolhelyzete volt az 1957-ig még Ifjúsági Könyvkiadó nevű műhelynek. Komoly érdeme, hogy kiváló szerkesztői a Rákosi-rendszerben félreállított írókat, költőket rávették gyerekirodalmi művek létrehozására. Megkockáztatom, hogy ma nem lenne annyira ismert Kormos István, Weöres Sándor, Zelk Zoltán és sok más zseniális költő neve, ha a meséik által nem vésődött volna be generációkon át a gyerekek, szülők, pedagógusok agyába. A sikerhez a tehetséges képzőművészek is hozzájárultak, például K. Lukáts Kató, Róna Emy, Hincz Gyula, Kass János, Réber László, Reich Károly. Kisebb földrengések akkor is előfordultak a kiadón belül, főleg miután 1972-ben Szilvásy György lett az igazgató, aki visszahozta a Rákosi-kor hangulatát. Édesanyámat, az akkor már nemzetközileg is elismert írót, a kiadó megbecsült főszerkesztőjét, Janikovszky Évát 55 évesen, 1981-ben nyugdíjba küldte. Csak két évvel később, Szilvásy leváltása után térhetett vissza.

A szörnyetegek a szemünk előtt vannak, csak észre kellene venni őket
Élet+Stílus Vándor Éva 2020. július. 02. 20:00

A szörnyetegek a szemünk előtt vannak, csak észre kellene venni őket

Az amerikai tornászok elképesztő erővel mutatták be a gyakorlatokat és gyűjtötték az érmeket a világversenyeken, miközben a rendszer, amely az őket évtizedeken át zaklató sportorvosnak védelmet nyújtott, tehetetlenné tette őket a visszaélésekkel szemben. Egy új dokumentumfilm most megpróbálja visszaadni nekik azt az erőt és tartást, amit Larry Nassar és a sportágat irányító hatalmasok elvettek tőlük.