Megható cikkben búcsúzik Bogdán Lászlótól az Economist
hvg360 HVG360 2020. augusztus. 01. 09:00

Megható cikkben búcsúzik Bogdán Lászlótól az Economist

A két hete elhunyt, az idehaza Wallenberg-díjjal kitüntetett polgármester életműve, a cigányok beilleszkedésének lehetőségét felmutató "cserdi csoda" sok határon túl is elismerést vált ki.

„Mese egy faluról”.

Ezzel a címmel vesz búcsút a világlap nyomtatott változata Cserdi cigány polgármesterétől, aki híressé tette mindössze 350 lakost számláló települését, és aki, nem tudni, mi okból 46 évesen véget vetett életének. 14 év alatt teljesen átalakította környezetét: a romos, lepusztult házak takarosak lettek, eltűnt a bűnözés, minden tiszta, rendezett. Sok lakóépület fürdőszobával gyarapodott. Apró parkok jelentek meg. A földeket szorgosan művelik az emberek. Közel s távolról hivatalosságok jöttek, hogy szemtanúi legyenek a „cserdi csodának”. Laci, az elöljáró viszont nem értette: mi van abban olyan különleges, hogy dolgoznak a cigányok? Mindig büszke cigányként beszélt, gyűlölte a roma kifejezést, viszont hiába mondott mást, tudta, hogy a falu nem átlagos, és büszke is volt rá.

Müller Péter Sziámi: Ne hülyéskedj, ez a gyerekem, aki megnőtt
Kult Csatlós Hanna - Ká Zoltán 2020. augusztus. 11. 20:15

Müller Péter Sziámi: Ne hülyéskedj, ez a gyerekem, aki megnőtt

Müller Péter Sziámi akkor látta utoljára ilyen üresnek a Hajógyárit, amikor 1993-ban terepszemlézett az első Diákszigethez. Most, hogy elmaradt a Sziget fesztivál, a sátrak, koncerthelyszínek és a Nagyszínpad hűlt helyén idéztük meg az első bulik szellemét. Kiderült, hogyan lobbizott az akkori főpolgármester Demszky Gábornál, majd időt ugrottunk, és a járványveszély alatt felgyülemlett kreatív energiákról meg a raktárkoncertekről is szót ejtettünk.