Több iskolarendőr, rosszabb érettségi? Nehogy már ebben kövessük Amerikát!
hvg360 Illényi Balázs 2020. augusztus. 01. 11:00

Több iskolarendőr, rosszabb érettségi? Nehogy már ebben kövessük Amerikát!

A biztonságot nem növelik, a tanulmányi eredményeket rontják az iskolarendőrök – tárták fel amerikai kutatók. A tanárok többsége mégsem küldené el őket, de komolyabb képzést írna elő nekik. Érdemes figyelni az ottani tanulságokat, miután ősztől nálunk is rendőrök mennek az iskolákba, nem épp kidolgozott szakmai módszertan alapján.

Minek áll az udvaron fegyveres iskolarendőr, ha pont akkor nem mer bemenni az épületbe, amikor fegyverropogás hallatszik ki? – tették fel sokan a kérdést, miután 2018 februárjában a floridai Parkland egyik középiskolájában vérengzést rendezett egy volt diák. 17-en haltak meg, és ugyanannyian megsebesültek. A tragédia nyomán újra viták középpontjába kerültek az Egyesült Államokban az iskolarendőrök.

A tengerentúlon amúgy is bőséges irodalma van e munkakörnek, hiszen az 1950-es évek óta alkalmaznak az oktatási intézmények hivatásos rendfenntartókat. Igaz, az első évtizedekben csak szórványosan tűntek fel, és akkor is csak civil ruhában, mert a feladatuk nem az elrettentés volt, hanem inkább a rendőrök imázsának javítása az ifjúság körében.

A helyzet az 1990-es években elharapózó iskolai lövöldözések nyomán változott meg (vagyis ebben nem vonhatunk párhuzamot a hazai helyzettel). Ma már – derül ki az Urban Institute független kutatóközpont felméréséből – az amerikai középiskolások majdnem 70 százaléka jár olyan intézménybe, ahol van iskolarendőr (az alacsonyabb fokú közoktatásban kevesebb az egyenruhás).

A sulizsaruk szerepének és hasznának megítélése azonban korántsem egyöntetű, és távolról sem pozitív – tudható meg az e tárgyban készült kutatásokat összegző londoni The Economistból.

Egyes helyeken tovább növelnék a rendőri jelenlétet: Kentucky államban például a kormányzó minden iskolát felszerelne fegyveres rendőrrel. Máshol azonban már szabadulnának az egyenruhásoktól. Kaliforniában, Minnesotában vagy Coloradóban számos tankerület (nem függetlenül az utóbbi hónapok tüntetéshullámától, társadalmi mozgalmaitól) mostanában mondott fel az iskolarendőröknek, illetve szűkítette jelentősen az alkalmazásukra szánt büdzsét.

Haditengerészeti rendész egy virginiai gimnáziumban /// Elég egy rossz mozdulat

Müller Péter Sziámi: Ne hülyéskedj, ez a gyerekem, aki megnőtt
Kult Csatlós Hanna - Ká Zoltán 2020. augusztus. 11. 20:15

Müller Péter Sziámi: Ne hülyéskedj, ez a gyerekem, aki megnőtt

Müller Péter Sziámi akkor látta utoljára ilyen üresnek a Hajógyárit, amikor 1993-ban terepszemlézett az első Diákszigethez. Most, hogy elmaradt a Sziget fesztivál, a sátrak, koncerthelyszínek és a Nagyszínpad hűlt helyén idéztük meg az első bulik szellemét. Kiderült, hogyan lobbizott az akkori főpolgármester Demszky Gábornál, majd időt ugrottunk, és a járványveszély alatt felgyülemlett kreatív energiákról meg a raktárkoncertekről is szót ejtettünk.