"Csak tehetségtelenek és hasznos idióták csinálják ezt a színpadról" – Demeter Szilárd a HVG Teraszon
hvg360 HVG360 2020. augusztus. 01. 14:00

"Csak tehetségtelenek és hasznos idióták csinálják ezt a színpadról" – Demeter Szilárd a HVG Teraszon

A nemzeti kultúra "svájci bicskája", Demeter Szilárd, ezúttal a könnyűzenéért felelős miniszteri biztosi szerepkörében beszélgetett M. Kiss Csabával. Az állam ad most 5 később minden bizonnyal legalább 25 milliárd forintot a popzene megújítására, de tulajdonképpen mikortól és mire is fogják ezt felhasználni? A legfőbb kérdés azonban: zsebre teszi-e a kultúra ezen területét is a Fidesz?

Most még mindenki biztosan meg tud élni, akinek jó a menedzsmentje – véli a miniszteri biztos. Nem gyorssegélyt kell adni a zenészeknek, hanem olyan eszközöket, amelyek újabb válsághelyzetekben is a popipar működését szolgálják, s lehetővé teszik, hogy a zenészek elérjék a közönségüket – hisz a "társadalom mentális egészsége szempontjából" fontos, hogy egy következő karantén alatt ne maradjunk szórakoztatóipar nélkül.  A zenészeket nem akarják politikailag befolyásolni, állítja Demeter. Szerinte az önszabályozó mechanizmusokkal úgyis kihullik, aki "az aktuálpolitikai mocsárba" belemegy. Azt viszont egyértelműen kontraproduktívnak látja, ha valaki "mikrofonból tolja az állam ellen".

Szó kerül még a kultúrharc és az alaptörvény viszonyáról, a kulturális elit "lökdösődéséről", s hogy cserélne-e Orbán Viktorral egy hónapra a miniszteri biztos.

Müller Péter Sziámi: Ne hülyéskedj, ez a gyerekem, aki megnőtt
Kult Csatlós Hanna - Ká Zoltán 2020. augusztus. 11. 20:15

Müller Péter Sziámi: Ne hülyéskedj, ez a gyerekem, aki megnőtt

Müller Péter Sziámi akkor látta utoljára ilyen üresnek a Hajógyárit, amikor 1993-ban terepszemlézett az első Diákszigethez. Most, hogy elmaradt a Sziget fesztivál, a sátrak, koncerthelyszínek és a Nagyszínpad hűlt helyén idéztük meg az első bulik szellemét. Kiderült, hogyan lobbizott az akkori főpolgármester Demszky Gábornál, majd időt ugrottunk, és a járványveszély alatt felgyülemlett kreatív energiákról meg a raktárkoncertekről is szót ejtettünk.