Eljött a 24. óra a Szentendre környéki ivóvízbázis megmentéséhez
hvg360 Oroszi Babett 2020. július. 02. 07:00

Eljött a 24. óra a Szentendre környéki ivóvízbázis megmentéséhez

author
Szerzőnk Oroszi Babett

Százezernél is több ember ivóvízellátása került veszélybe egy talajszennyezés miatt. A probléma több évtizedes, de most pillanatokon belül lépni kellene az ügyben, Pályázat még nincs. Ha lesz, azon Mészáros Lőrinc nyerhet.

"Fókuszban az egészség”

– hirdeti egy magáncég óriásplakátja Szentendre határában. A hirdetés a félresikerült reklámelhelyezések iskolapéldája lehetne: éppen egy olyan terület mellett áll, ahonnan ezekben a pillanatokban is rákkeltő anyag szivárog a környékbeli településeket ellátó vízbázis felé. A Dera-patak környékéről van szó, melynek északi oldalán működött egykor a Pest Megyei Vegyi- és Divatcikkipari Vállalat, itt gyártották a Pax golyóstollat. A déli oldalon pedig szovjet laktanya volt, egészen az orosz csapatok kivonulásáig.

Ez a terület most kihalt, ottjártunkkor sem találkoztunk senkivel, csak az üres, évtizedek óta pusztuló épületekkel – és a láthatatlan szennyezéssel. Mind a golyóstollgyártónál, mind a szovjet laktanyában olyan oldószert használtak, ami a talajba bejutva elkezd lebomlani, és a folyamat végén rákkeltő vinil-klorid keletkezik. A szovjet laktanyában a harckocsik karbantartásakor, mosásakor, a golyóstollgyártónál pedig a galvanizálás során használták az anyagot, amely a problémát okozza – magyarázza a helyszínen Simon Gergely, a Greenpeace szakértője.

Simon Gergely a laktanya területén fúrt ellenőrző kutak egyikét mutatja /// Veszélyben a vízbázis

A szennyezés mostani ismereteink szerint több mint 8 hektáron terül el, és egyszer már elérte a közeli kutakat. Azokat lezárták, de a méreg most dél felé mozog, ahonnan szintén vételeznek ivóvizet. Például Szentendre, Pomáz, Budakalász és további tizenegy környékbeli település egyes lakosainak, 120 ezer embernek az ellátása került veszélybe.

Hogy mostanra mekkorává duzzadt a baj, egy tanulmányból (hivatalos nevén: műszaki beavatkozási tervből) derült ki, amit a Viziterv Environ Kft. szakemberei készítettek. Ez egy állami cég, tulajdonosa az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Müller Péter Sziámi: Ne hülyéskedj, ez a gyerekem, aki megnőtt
Kult Csatlós Hanna - Ká Zoltán 2020. augusztus. 11. 20:15

Müller Péter Sziámi: Ne hülyéskedj, ez a gyerekem, aki megnőtt

Müller Péter Sziámi akkor látta utoljára ilyen üresnek a Hajógyárit, amikor 1993-ban terepszemlézett az első Diákszigethez. Most, hogy elmaradt a Sziget fesztivál, a sátrak, koncerthelyszínek és a Nagyszínpad hűlt helyén idéztük meg az első bulik szellemét. Kiderült, hogyan lobbizott az akkori főpolgármester Demszky Gábornál, majd időt ugrottunk, és a járványveszély alatt felgyülemlett kreatív energiákról meg a raktárkoncertekről is szót ejtettünk.