Martin Luther King idejébe kell visszamennünk, ha meg akarjuk érteni, mi zajlik Amerikában
hvg360 Nagy Gábor 2020. május. 30. 16:15

Martin Luther King idejébe kell visszamennünk, ha meg akarjuk érteni, mi zajlik Amerikában

author
Szerzőnk Nagy Gábor

Tüntetést, zavargást és fosztogatást váltott ki több amerikai nagyvárosban, hogy egy fehér rendőr brutális intézkedése nyomán meghalt egy afroamerikai, ami fölélesztette a társadalmi egyenlőtlenség és a jogi megkülönböztetés miatt lappangó indulatokat a fekete közösségben, de a tiltakozók messze nem csak feketék. A rendőr ellen vádat emeltek, de nem lesz egyszerű bizonyítani a szándékosságot.

George Floyd halála

Rég nem látott tiltakozási hullámot okozott egy rasszista rendőri túlkapás az USA-ban. A rendőri intézkedés közben meghalt afroamerikai George Floyd haláltusájáról készült videó futótűzként terjedt a neten, zavargásokat váltva ki Minneapolisban és több más városban. Floyd szimbólumává vált a Black Lives Matter jogvédő mozgalomnak, újra napirendre emelve az intézményes rasszizmus problémáját.

Nyolc perc és 46 másodperc: ennyi ideig térdelt Minneapolisban a földön fekvő, 46 éves George Floyd nyakán a 44 éves Derek Chauvin rendőr. Két perc és 53 másodperc: a fenti időből a végén ennyi ideig volt öntudatlan a járőrautó mellett, az aszfalton, majd a kiérkező mentőautóban a hátrabilincselt karú férfi. Floyd elnyöszörgött panaszát, hogy nem kap levegőt, majd az eszméletvesztését felvette az okostelefonjára azon szemtanúk egyike, akik a brutális intézkedés abbahagyását sürgették, s akiket a rendőr járőrtársa intett határozottan nyugalomra. A férfi meghalt, és a hétfői intézkedésről készült felvétel bejárta a közösségi médiát, majd kitört a botrány, ami tüntetésekbe torkollt, és péntekre elérte Chicagót, Detroitot, Los Angelest és New Yorkot. Nagyvárosokat, ahol jelentős az afroamerikai kisebbség, amelynek tagjai a Minneapolisban történtekben egy tragikus, sok halottal járó, jogsértő brutalitást tartalmazó sorozat újabb állomását látták. Floyd ugyanis fekete volt, Chauvin pedig fehér rendőr.

Minneapolisi tüntetők követelnek igazságot George Floydnak /// Országos harag

  • Robbanó feszültség

Az áldozat és a rendőr akár még ismerhették is egymást. Chauvin ugyanis szolgálaton kívül 16 éve biztonsági őrként dolgozott a minneapolisi El Nuevo Rodeo Club bár előtt, míg egy ideje Floyd bent felügyelte a rendet keddenként, amikor az afroamerikai közösségnek szerveztek speciális programot. Floyd két méteres, robusztus felépítésű férfi volt, aki középiskolásként és főiskolásként amerikaifutballistaként sportolt. Kamionsofőr szeretett volna lenni, és éppen kidobóemberként dolgozott, aki az ismerősei szerint soha nem élt vissza a testi erejével.

A hivatalos verzió szerint Chauvin és három társa egy bejelentésre szállt ki, hogy egy férfi hamisnak tűnő húszdollárossal fizetett, és furcsán viselkedik. A helyszínen Floydot találták, aki egy autó motorháztetején ült, és megkérdezték, nem áll-e alkohol vagy kábítószer hatása alatt. Úgy döntöttek, hogy beviszik, és a rendőri jelentés szerint a férfi hagyta is magát megbilincselni, ám amikor be akarták ültetni a járőrkocsiba, tiltakozni kezdett, hogy klausztrofóbiás. Erre kivették, és ekkor kezdődött az erőszakos fellépés, ami végül a halálához vezetett.

Először Minneapolisban szabadultak el az indulatok, a fekete közösség rendőrautókat borogatott fel, a rendőrőrshöz vonult, ahol a négy rendőr szolgált. Péntekre már New Yorkban, Chicagóban és Los Angelesben is tüntettek, a célpontok a rendőrök voltak, akik könnygázzal és gumilövedékekkel oszlatták a tömeget, amely gyújtogatni is kezdett. Minneapolisban a feldühödött afroamerikaiak fosztogatásba fogtak, ami bizarr módon alakult: a saját közösségük üzleteit támadták meg, amelyek tulajdonosai értetlenül álltak a helyzet előtt, hiszen ők éppúgy elítélik a feketék elleni rendőri erőszakot, és dühösek Floyd halála miatt, mint azok, akik rájuk törtek. A fosztogatás során történt az egyik haláleset is, amikor egy ékszerüzlet tulajdonosa lelőtte az egyik hozzá betörni akarót. (Detroitban egy autóból lőttek a tüntetők közé, és egy 19 éves fiatal férfi életét vesztette.) Az indulatok megfékezésére kirendelték a Nemzeti Gárdát, és több támaszponton bevetésre készítették fel a katonai rendőröket.

A négy minneapolisi rendőrt először felfüggesztették, majd elbocsátották a testülettől, és péntek este az illetékes Hennepin megyei ügyészség őrizetbe vette Chauvint, és vádat emelt ellene. A nem szándékos gyilkosságot vagy az emberölést – ezek a vádpontok – azonban nem lesz egyszerű bizonyítani, ahhoz nem elég a közösségi médiát bejárt felvétel, de még a tanúk vallomása sem. A majdani esküdtszéket ugyanis – minden kétséget kizáróan – arról kell meggyőzni, hogy Chauvin nem egyszerűen brutálisan intézkedett, hanem tisztában volt azzal, hogy a fellépésével halált okozhat, és ezzel nem törődött. Az indulatokat fenntarthatja, hogy akár hónapokig is elhúzódhat a vádirat összeállítása, és még ha az jól sikerül, akkor sem garantált a rendőr elítélése – ami fájdalmas emlékeket idézhet a feketékben.

George Floyd halála
A sorozat további cikkei
A szörnyetegek a szemünk előtt vannak, csak észre kellene venni őket
Élet+Stílus Vándor Éva 2020. július. 02. 20:00

A szörnyetegek a szemünk előtt vannak, csak észre kellene venni őket

Az amerikai tornászok elképesztő erővel mutatták be a gyakorlatokat és gyűjtötték az érmeket a világversenyeken, miközben a rendszer, amely az őket évtizedeken át zaklató sportorvosnak védelmet nyújtott, tehetetlenné tette őket a visszaélésekkel szemben. Egy új dokumentumfilm most megpróbálja visszaadni nekik azt az erőt és tartást, amit Larry Nassar és a sportágat irányító hatalmasok elvettek tőlük.