Krekó Péter: "Féknyúzozásban" látványos szintlépésnek vagyunk tanúi
hvg360 HVG 2020. május. 22. 15:00

Krekó Péter: "Féknyúzozásban" látványos szintlépésnek vagyunk tanúi

Hiába tagadják kormánypárti politikusok, az üzenet egyértelmű – mondja a Facebookon közzétett bejegyzések miatti rendőri eljárásokról Krekó Péter szociológus, a Political Capital ügyvezetője.

HVG: A Facebookon véleményüket megosztók előállítása lehetett rendszerhiba, helyi potentátok ügybuzgalma?

Krekó Péter: Nem tűnik valószínűnek. Közel 90 eljárás indult, és a számuk nő. Azt is tudjuk, hogy az egyik esetben a fideszes polgármester volt a feljelentő. Az előállításokról a rendőrség videókat készített, bár ezek egy részét később eltávolította, a kormányoldal médiája pedig nagy terjedelemben tudósított róluk. De a közmédia is rendszeres összefoglalókat készít a büntető törvénykönyv szigorítása óta az „álhírek terjesztőiről”. Itt egyértelmű az üzenet, még ha egyes kormánypolitikusok próbálják is ezt tagadni.

HVG: Mi célt szolgált a büntető törvénykönyv módosítása az elmúlt két hónap gyakorlatából ítélve?

K. P.: Egyértelmű, hogy a rendszer autoriter működése szempontjából egy látványos szintlépésnek vagyunk tanúi. Ilyen üzenetértékű esetekre korábban nem volt példa. A rendőrség sokszor kínosan ügyelt arra, hogy ne érhesse a politikai befolyásolhatóság vádja. A mostani előállítások, illetve a független politikusok, Szél Bernadett és Hadházy Ákos tüntetésén az autóban dudáló, illetve a biciklicsengőt használó, de fizikailag nem gyülekező „tüntetők” megbírságolása jól mutatja, hogy a rezsimmel szembeni hétköznapi véleménynyilvánítás formáinak elhallgattatásáról is szó van.

Egy jó augusztusi keddért már ölik egymást - így indul újra a hazai vendéglátás
Gazdaság Gyükeri Mercédesz 2020. május. 31. 11:30

Egy jó augusztusi keddért már ölik egymást - így indul újra a hazai vendéglátás

Majdnem három hónap kényszerszünet után újranyitott Budapest talán legismertebb vendéglátóhelye, a New York kávéház. Egy ilyen bizonytalan helyzetben azonban éppen ez jelenti az igazi kockázatot – vallja Kőrössy Zoltán, a patinás kávéházon kívül több szállodát és rendezvényhelyszínt üzemeltető Eventrend alapító-tulajdonosa, akivel az ünnepélyes megnyitó után beszélgettünk. Szó esett arról, mire számítanak a nyáron, és kiderült, mitől tartanak leginkább a wellnesshotelekbe visszatérő vendégek.